Kenniscentrum

Deze pagina is nog in ontwikkeling. Het kan zijn dat informatie nog niet volledig is en dat links nog niet zijn opgenomen. Als je aanvullingen of correcties hebt, vezoeken wij je het contactformulier in te vullen. Met jouw reactie willen wij deze pagina hét centrale informatiepunt voor de startende ondernemer maken!

lijn2-zondericoon

Met ons kenniscentrum helpen wij je graag met informatie die je nodig hebt om succesvol met je bedrijf aan de slag te gaan.

Informatie over administratie, kosten voor huisvesting en vergunningen vind je op de websites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.

Wil je even klankborden of je de informatie wel juist interpreteert of hoe dat nu op jouw situatie van toepassing is, kun je altijd bellen naar de Ondernemersdesk van de Kamer van Koophandel op nummer 088 585 2222. Ook kun je persoonlijk contact opnemen met Laura van Klink, adviseur bij de Kamer van Koophandel op 06 -120 577 56.

Voor informatie op maat over bepaalde zaken kun je ook terecht bij ondernemers van CJB Rijnland die op dat gebied gespecialiseerd zijn. Kijk daarvoor op onze ledenlijst. Zij helpen je graag verder.

lijn2-zondericoon

In onderstaand overzicht vind je praktische informatie die op onze regio is afgestemd.

Behoeften van een starter: wat zou je moeten weten?

Eigen onderneming: goede keuze?

Ondernemingsplan

Inschrijving als ondernemer en wetgeving

Ondernemersloket

Student en ondernemen

Jongeren en ondernemen: zomerondernemen

Netwerken

Presentatie

Hoe vinden klanten jou?

Marketing

Workshops

Financiering

Belastingdienst

lijn2-zondericoon

Behoeften van een starter: wat zou je moeten weten

Een starter is veelal alleen en moet dus eigenlijk het “schaap met de vijf poten” zijn, ofwel je bent manager, secretaresse en postkamermedewerker tegelijk. Waaraan heeft een starter behoefte of zou hij/zij behoefte aan moeten hebben om succesvol te zijn. Een willekeurige opsomming met aandachtspunten waarover je na zou moeten denken:

Kennis van en/of weg weten naar:

 • markt/klant
 • concurrentie
 • onderneming runnen en administratie voeren (naast kennis ook handigheid in krijgen)
 • van toepassing zijnde regelgeving, bijv. administratief, fiscaal, uitkering, huisvesting, arbo, personeel

Vaardigheden m.b.t. presentatie van jezelf en hoe je overkomt op anderen/klanten:

 • niet je product/dienst, maar jezelf (representatief, aangepast aan degene die op dat moment tegenover je staat) kunnen verkopen. Doe je niet anders voor dan je bent, ga in je kracht staan
 • zorgdragen dat het totaalplaatje in uitstraling, zowel persoonlijk als in communicatie en website kloppen
 • toe kunnen treden tot een netwerk en deze kunnen onderhouden en uitbouwen (met name geven en gunnen in of na goede gesprekken is beter dan kaartjes scoren)
 • creëer hiermee ook fans/ambassadeurs in je netwerk van zowel relaties als klanten

Vaardigheden m.b.t. branding of eigen maken van dienst/product en het kunnen verkopen. Straal enthousiasme en passie uit voor je dienst/product

Doelstellingen SMART kunnen formuleren. ER-doelstellingen (o.a. beter, meer, mooier, hoger) kun je weinig mee voor de sturing in je bedrijf. Maak harde stuurvariabelen (PI’s, PrestatieIndicatoren) en leer kritische succesfactoren te onderscheiden.

Vaardigheden om via een ondernemingsplan een richting te hebben

Vaardigheden in overtuigen: het enorm krachtig kunnen vertellen waarom je doet wat je doet

Vaardigheden om te kunnen kiezen in wat je doet en aanbiedt. Wie alles doet voor iedereen, eindigt met niets. Maar ook om te kiezen voor kwaliteit om je heen, zowel in contacten als bij uitgaven

Vaardigheden in het oplossen van blokkades. Leer ze te ontdekken en laat onbewuste blokkades je vooruitgang niet belemmeren, leer er iets aan te doen. Ook vasthouden aan zekerheden is vaak een blokkade, waardoor het eigen vertrouwen er niet beter op wordt. En daarmee ook de vooruitgang belemmert wordt

Exposure en reclame

Kunnen investeren (op welke manier dan ook, geld, maar ook tijd): er van overtuigd kunnen zijn dat wat je investeert ook terugkomt, uiteraard na formulering van de juiste doelstellingen. Wat je aandacht geeft, groeit!

Financiering (mits nodig)

Klankbord/reflexie/sparren met andere starters

Maar ook coaching en contract met ervaren ondernemers

Morele hulp: horen hoe anderen het starten van een onderneming ervaren. (En soms is het dan ook fijn om te horen dat het ook bij hen niet allemaal flitsend en van een leien dakje gaat…). Maar blijf streven de beste te zijn.

(Met name voor thuiswerkende ZZP-ers) contact met anderen

Samenwerking om samen te groeien

Huisvesting (afhankelijk van dienst of product)

                                                                                                          Terug naar overzicht

 lijn2-zondericoon

Eigen Onderneming – Goede Keuze?

Als je na bovenstaande lijst bekijken nog niet bent geschrokken…misschien is het een idee een ondernemerschapstest te doen en volg het stappenplan van het Ondernemersplein. Je vindt er veel informatie en kunt een webinar volgen over wat je allemaal moet regelen.

                                                                                                          Terug naar overzichtlijn2-zondericoon

Ondernemingsplan

Op internet zijn er vele vormen en standaard-ondernemingsplannen te vinden. Het Ondernemersplein heeft informatie, maar vele banken en instanties hebben ook een voorbeeld.

Tijdens onze CJB Rijnland bijeenkomst in januari 2015 heeft Harry Bakker op een bijzondere manier zijn visie op het ondernemingsplan gegeven. Mocht je deze bijeenkomst gemist hebben, je kunt zijn presentatie hier bekijken.

                                                                                                          Terug naar overzicht

lijn2-zondericoon

Inschrijving als ondernemer en wetgeving

Vanaf 1 januari 2014 zijn KvK Nederland, de regionale Kamers van Koophandel en Syntens gefuseerd tot één organisatie. De fusie leidt helaas onder meer tot de sluiting van veel regionale KvK-kantoren. Van de 45 kantoren blijven er slechts 19 open, vooral in de grotere steden. Actuele informatie over de veranderingen bij de Kamer van Koophandel kun je vinden op www.kvk.nl/nieuw.

De overheid wil haar dienstverlening steeds meer via internet laten plaatsvinden. Daarvoor is de site Ondernemersplein.nl opgericht. Op deze website vind je informatie over het starten van een onderneming en wetgeving die van toepassing kan zijn.

                                                                                                          Terug naar overzicht

lijn2-zondericoon

Ondernemersloket voor Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude

In opdracht van Programmabureau Economie071 adviseert 15KM gratis startende en doorgroeiende mkb-ondernemers in de regio-071 over hun business ontwikkeling. Dit doen zij in de vorm van een ‘ondernemersloket’. Daarnaast begeleidt 15KM, vanuit hun werklocatie in Leiden, startende ondernemers met het succesvol opzetten van hun nieuwe bedrijf. Luister ook naar interview hieronder dat Unity TV af nam.

Bas Douma (partner/eigenaar): ‘Wij zijn sparringpartner voor ondernemersdilemma’s. Vóór ondernemers, en dóór ondernemers die een eerlijk advies kunnen geven en daarnaast in de Leidse regio de juiste contacten kunnen leggen voor de (groeiende) ondernemer. We zijn geen fysiek loket op één plek, maar voor alle mkb-ondernemers in de regio beschikbaar’. 15KM en het Ondernemersloket071 is bereikbaar via mail: Ondernemersloket071@15km.nl

                                                                                                          Terug naar overzicht

 lijn2-zondericoon

Student en ondernemen

Uiteraard zijn studenten bij ons ook welkom om kennis op te doen over het runnen van een onderneming. Delen van ervaringen en sparren over problemen met mede-starters is toch heel wat anders dan theoretische kennis. Ook zijn er netwerken voor startende studenten. Een voorbeeld hiervan is Lugus in Leiden.
lugusLugus is een vereniging voor en door Leidse studenten van alle disciplines en ondersteunt haar leden bij het opzetten van een succesvol bedrijf.

                                                                                                          Terug naar overzicht

lijn2-zondericoon

Jongeren en ondernemen: zomerondernemen

Ben jij tussen de 15 en 22 jaar en heb je nog geen plannen voor de zomervakantie? Misschien heb je wel een briljant idee voor een bedrijf, maar weet je niet hoe je het moet opzetten? Dan is het project ZomerOndernemer iets voor jou! Tijdens het project start jij (of samen met een vriend(in)) jouw eigen bedrijf onder professionele begeleiding. Het enige wat je nodig hebt, is een idee! En daarmee heb je een eigen bedrijf als vakantiebaan! Voor meer informatie zie de website van ZomerOndernemer en kies voor regio Groene Hart.

                                                                                                          Terug naar overzicht

lijn2-zondericoon

Financiering

Veel startende ondernemers hebben geen financiering nodig en kunnen aan de slag met eigen geld. Eigen geld is zeker een vereiste als je grotere plannen hebt en financiering bij een bank wilt. Maar er zijn ook andere vormen, zoals crowdfunding. In onze LinkedIn-groep staat een item over financieringsvormen met een verwijzing naar de website www.ikgastarten.nl. Deze website is van de Rabobank, ook andere banken hebben vergelijkbare informatie.

Ook lokaal kunnen er initatieven zijn, zoals in de Leidse binnenstad het Leids Startersfonds voor startende winkeliers.Leids Startersfonds

                                                                                                          Terug naar overzicht

lijn2-zondericoon

Belastingdienst

Veel ondernemers doen zelf aangifte voor de inkomstenbelasting. En als dit uitbesteed wordt, is het raadzaam van een aantal onderwerpen toch meer te weten. De belastingdienst legt voor het aangiftejaar 2013 in korte video’s en infographics (ongeveer 2 minuten per onderwerp) uit hoe bepaalde onderwerpen in de (winst)aangifte verwerkt moeten worden:

 • Ondernemersaftrek
 • Studiekosten
 • Bedrijfskosten
 • Afschrijvingen
 • Investeringsaftrek
 • Kilometerregistratie zakelijke ritten privé auto
 • Bijtelling voor >500 km pj privé gereden zakelijke auto
 • Kilometerregistratie bij <500 km pj privé gereden zakelijke auto
 • Kleineondernemersregeling

Ga naar de site van de Belastingdienst om voor bovengenoemde onderwerpen de voorlichtingsfilmpjes en infographics te bekijken.

                                                                                                          Terug naar overzicht

 lijn2-zondericoon